Nasul înfundat și secrețiile nazale sunt simptomele comune ale rinitei, boală cauzată adesea de răceli sau alergii. Rinita reprezintă inflamația mucoasei care căptușește cavitatea nazală. Ea duce la congestie nazală (nas înfundat), secreții nazale, strănut și înroșirea pielii.

Există mai multe cauze care duce la apariția acesteia:

– Guturaiul obișnuit, care este o infecție virală, reprezintă cauza cea mai frecventă de rinită.

– Rinita alergică este declanșată de o serie de alergeni, ca polenul – care determină forma sezonieră a bolii, cunoscută și sub numele de febra fânului – părul de animale, acarienii din praful de cameră. Febra fânului nu este provocată de fân și nici nu e asociată cu febra – este alergia la polen și reprezintă cea mai răspândită boală alergică. În acest caz, factorul declanșator al reacției alergice este polenul din iarbă, copaci, arbuști, buruieni sau flori și sporii mucegaiurilor sau fungilor.

– Rinita non-alergică poate să apară ca răspuns la un agent din mediul de lucru (păr, latex, chimicale etc), pe fond hormonal (în timpul sarcinii, a pubertății sau postmenopauza), după administrarea de alimente fierbinți și condimentate, ca urmare a unei hiperreactivități la mirosuri foarte puternice sau la temperaturi extreme, din cauza atrofierii mucoasei nazale (rinita atrofică) sau ca reacție la unele medicamente (cum sunt contraceptivele orale, betablocantele sau antidepresivele.)

– Rinita poate fi determinată, de asemenea, de o folosire prea îndelungată a descongestionantelor nazale. În acest caz, se numește rinită medicamentoasă.

Ce probleme pot apărea

O criză de rinită durează, de obicei, mai mult de o oră. În cazul alergiei la polen, problema apare într-o anumită perioadă a anului: spre sfârșitul primăverii și vara, când plantele se înmulțesc prin polenizare încrucișată și își eliberează polenul în aer.

În cazul rinitei alergice perene, problemele nazale pot apărea pe tot parcursul anului. În acest caz, congestia nazală frecventă poate duce la urmări mai grave, ca blocarea trompei lui Eustachio (care drenează urechea mijlocie), infecția sinusurilor și polipi nazali.


Antihistaminicele, parte din tratament

De obicei, rinita este tratată cu steroizi, antihistaminice și spray-uri nazale. Antihistaminicele se dau fără rețetă și au efect împotriva strănutului, dar nu și împotriva secrețiilor nazale. Antihistaminicele mai vechi aveau dezavantajul că provocau somnolență, dar variantele moderne pot fi luate și când e nevoie să lucrezi sau să conduci mașina.

Descongestionantele fără rețetă ajută în caz de secreții nazale și nas înfundat, dar nu trebuie folosite mai mult de câteva zile. După o perioadă mai lungă de utilizare, oprirea tratamentului duce la inflamarea căilor nazale.

Un tratament eficient al rinitei sunt și corticosteroizii în doze mici. Pentru aceștia ai nevoie de prescripție medicală – și poți opta între spray și picături nazale. Sunt deosebit de eficace în combinație cu un antihistaminic nesedativ. În caz de simptome severe, o cură scurtă cu steroizi poate fi soluția.

Pentru rinita provocată de alergia la polen se administrează preventiv și granule de polen, în doze diferite, în afara sezonului de vârf al alergiei. Este un tratament de desensibilizare. O altă variantă sunt injecțiile cu polen prelucrat – dar aceasta se folosește rar, pentru că există riscul să provoace reacții alergice severe, cu simptome dintre cele mai grave.

Dacă optezi pentru un tratament de desensibilizare, ți se vor face înainte teste de alergie pe piele, pentru a se determina reacția la alergenii cei mai puternici.

Rinita de cauza nonalergică este o boală ce nu poate fi vindecată, dar poate fi ținută sub control. Cel mai important este, dacă ați detectat factorul ce stârnește reacția, să îl evitați, să nu fumați și să evitați expunerea la fumul de țigară, spray-urile, parfumurile sau alte substanțe chimice ce vă provoacă strănutul.

Ca tratament mecamentos, cele mai folosite sunt spray-urile pe bază de apă de mare, de două ori pe zi – dimineața și seara, antihistaminicele, picăturile nazale pe bază de glucocorticoizi. Picăturile pe bază de pseudoefedrină nu sunt, în general, recomandate, ci se administrează dacă spray-urile pe bază de glucocorticoizi nu ajută la eliminarea simptomatologiei. Acestea nu se recomandă să fie folosite mai mult de 7 zile consecutiv.

asthma free quit smoking magic

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.