Ne aflam intr-o perioada dominata de populara raceala, acea perioada din an in care camerele de garda se umplu de bolnavi, iar scolile si gradinitele se inchid in fata iminentei epidemii de gripa.

Din pacate, copiii fac parte din grupa de varsta expusa, dar si vulnerabila, din cauza dezvoltarii incomplete a sistemului imunitar, in special in cazul micutilor de pana in 5 ani.

Cu toate acestea, nu toti copiii ajung sa contacteze virusul gripal sau sa „raceasca”, chiar daca au intrat in contact cu boala. Ba mai mult, unii dintre ei manifesta forme extrem de usoare ale aceluiasi virus.

Ce anume ii face mai rezistenti pe unii sau cum pot parintii sa intareasca imunitatea propiilor copii pe cale naturala, fara pastile sau interventii costisitoare?

Iata cateva idei de alimente indispensabile, care sustin si fortifica sistemul imunitar al copiilor:

Legumele verzi

Frunzele, in special, sunt pline de vitamine, minerale si multi alti antioxidanti ce sustin refacerea ADN-ului, proces extrem de important in formarea si activarea de anticorpi naturali-acele celule care se formeaza atunci cand organismul nostru intra in contact cu substante „straine”, de exemplu… virusurile gripale sau paragripale.

Cu toate ca sunt mai greu acceptate de copii, legumele frunzoase pot deveni alimente gustoase intr-un sandwich compus cu multa imaginatie sau o salata colorata, care poate insoti alimentele preferate ale copilului (snitel la cuptor, burger de casa sau o pulpita de pui la gratar).

Ardeiul gras

Se stie deja ca cel mai puternic antioxidant cunoscut este vitamina C si ca suplimentele cu aceasta vitamina pot scurta mult un episod de gripa sau raceala. Natural, vitamina C se gaseste intr-o varietate de legume si fructe, insa in cea mai mare cantitate o gasim in… banalul ardei gras, nu in lamaie sau portocale.

Pentru copii, o jumatate de ardei poate sa inlocuiasca o felie de paine dintr-un sandwich sau sa constituie un bun suport pentru cremele de branza sau salata de vinete.

Ciupercile

Pentru a functiona la capacitate maxima, sistemul imunitar are nevoie de limfocite tinere, acele celule cunoscute sub denumirea de celule albe in formarea carora este nevoie de zinc.

Ciupercile pot constitui o sursa redutabila de zinc, mai ales ca fac parte din legumele mai usor acceptate de copii in preparate de genul ciuperci umplute sau quesadilla cu carne tocata si rosii.

In plus, anumite tipuri de ciuperci contin substante capabile sa lupte direct cu virusurile, bacteriile sau celulele tumorale-un motiv in plus de a pune in cosul de cumparaturi o casoleta cu champignon, pleurotus sau ciuperci shiitake.

Oua, carne, peste = PROTEINE

Toti anticorpii, acele celule formate de sistemul imunitar pentru a lupta cu microorganismele, sunt la baza proteine.

Deci din alimentatia copiilor nu trebuie sa lipseasca in nici o zi sursele de proteine complete si de calitate pe care le gasim in oua, branza maturata, muschi de porc, pulpa de curcan sau peste, alimente acceptate cu usurinta de micuti in burgerii si chiftelutele gatite la cuptor, supe sau ciorbe, fripturici.

Pentru copiii vegetarieni se recomanda consumul de leguminoase boabe, cum ar fi mazarea, lintea, nautul sau fasolea bob in asocieri cu orez sau ciuperci astfel incat toate mesele sa asigure un aport de aminoacizi cat mai variati.

Iaurtul

Anumite microorganisme pot actiona si la nivel intestinal, determinand simptome de genul greata, varsaturi, diaree asociate cu simptomele clasice ale racelii.

Sistemul digestiv dispune de aparare proprie la nivelul mucoaselor, sistem fortificat de microbiomul intestinal sau totalitatea bacteriilor saprofite, bune, de la nivelul mucoasei intestinale, bacterii ce opresc colonizarea microorganismelor rele.

Iaurtul, kefirul, sana sau laptele acrit (covasit) de tara reprezinta o sursa excelenta de pre si probiotice, care sustin si refac acest sistem minunat al organismului.

Un mic dejun cu iaurt, cereale si fructe, fie ele si uscate, este suficient pentru a veni in ajutorul sistemului imunitar al copilului.

Usturoiul

Pe langa faptul ca este recunoscut ca antibacterian si antiviral natural, traditionalul usturoi participa si la formarea de celule albe datorita bogatiei de antioxidanti pe care o aduce ca aport.

Folosit ca simplu condiment in chiftelute si burgeri sau la prepararea dressingurilor pentru salate si peste, 50g de usturoi pe zi pare sa fie suficient pentru un plus semnificativ in lupta cu gripa si raceala.

Pe langa toate acestea, pentru un sistem imunitar pregatit de lupta, copiii ar trebui sa consume zilnic fructe si legume cat mai divers coorate, astfel incat sa se asigure un aport variat de vitamine, suficienta apa, sa se miste minim o ora in aer liber si sa li se asigure cel putin 2 ore de somn inainte de ora 24, tocmai pentru a da timp proceselor naturale de crestere si refacere ale organismului.

Articol semnat de Dr. Elena Tambrea, Medic nutritionist Clinica de Nutritie KiloStop Junior si Trainer Academia de Nutritie „Sanatate, Te Iubesc!”

asthma free quit smoking magic

Proiectul Răsuceni

rasuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.