Fumatul ar putea favoriza apariția unor tulburări psihice severe, arată un studiu realizat de cercetătorii britanici, care aduc noi probe în sprijinul legăturii dintre acest obicei şi apariţia schizofreniei.

Astfel, s-a observat că persoanele care suferă de tulburări psihice sunt mult mai înclinate să fumeze, proporţia fumătorilor în rândul persoanelor psihotice fiind de trei ori mai mare decât la populaţia generală. Nu se cunosc deocamdată motivele acestei situaţii, susțin oamenii de știință.

Una dintre explicaţii ar putea fi că ţigara ar permite compensarea efectelor medicamentelor asupra reglării dopaminei, neurotransmiţător asociat cu mecanismul recompensei. Puţini cercetători au studiat însă ideea că şi tutunul ,,ar putea creşte riscul apariţiei acestor tulburări”. Studiul menţionat încearcă să verifice o asemenea ipoteza şi să determine dacă psihozele se declanşează mai devreme la fumători decât la nefumători.

Din meta-analiză epidemiologică – constând în analizarea mai multor studii realizate pe un total de 14.555 de fumători şi 273.162 de nefumători – a rezultat un lucru clar: ,,Fumatul se asociază cu un risc crescut de psihoză şi cu apariţia mai timpurie a tulburărilor psihotice”, notează autorii studiului, Pedro Gurillo şi Sameer Jauhar de la King”s College din Londra. Boală este de trei ori mai frecvenţa în rândul fumătorilor decât la restul populaţiei.

,,Chiar dacă este greu să identificăm o cauză, rezultatele noastre arată că fumatul ar trebui considerat un posibil factor de risc în dezvoltarea psihozelor şi nu o simplă consecinţă a bolii”, afirmă James MacCabe (King”s College), un alt autor al cercetării.

,,Legătură cauzală” urmează să fie demonstrată, însă cercetătorii au o explicaţie posibilă și anume dopamina.

,,Este posibil că expunerea la nicotină, care face să crească difuzarea dopaminei, să determine dezvoltarea unor psihoze”, excesul de dopamină din organism fiind una din ipotezele pentru explicarea schizofreniei, susţin oamenii de știință.

asthma free quit smoking magic

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.