Fumatul ar putea favoriza apariția unor tulburări psihice severe, arată un studiu realizat de cercetătorii britanici, care aduc noi probe în sprijinul legăturii dintre acest obicei şi apariţia schizofreniei.

Astfel, s-a observat că persoanele care suferă de tulburări psihice sunt mult mai înclinate să fumeze, proporţia fumătorilor în rândul persoanelor psihotice fiind de trei ori mai mare decât la populaţia generală. Nu se cunosc deocamdată motivele acestei situaţii, susțin oamenii de știință.

Una dintre explicaţii ar putea fi că ţigara ar permite compensarea efectelor medicamentelor asupra reglării dopaminei, neurotransmiţător asociat cu mecanismul recompensei. Puţini cercetători au studiat însă ideea că şi tutunul ,,ar putea creşte riscul apariţiei acestor tulburări”. Studiul menţionat încearcă să verifice o asemenea ipoteza şi să determine dacă psihozele se declanşează mai devreme la fumători decât la nefumători.

Din meta-analiză epidemiologică – constând în analizarea mai multor studii realizate pe un total de 14.555 de fumători şi 273.162 de nefumători – a rezultat un lucru clar: ,,Fumatul se asociază cu un risc crescut de psihoză şi cu apariţia mai timpurie a tulburărilor psihotice”, notează autorii studiului, Pedro Gurillo şi Sameer Jauhar de la King”s College din Londra. Boală este de trei ori mai frecvenţa în rândul fumătorilor decât la restul populaţiei.

,,Chiar dacă este greu să identificăm o cauză, rezultatele noastre arată că fumatul ar trebui considerat un posibil factor de risc în dezvoltarea psihozelor şi nu o simplă consecinţă a bolii”, afirmă James MacCabe (King”s College), un alt autor al cercetării.

,,Legătură cauzală” urmează să fie demonstrată, însă cercetătorii au o explicaţie posibilă și anume dopamina.

,,Este posibil că expunerea la nicotină, care face să crească difuzarea dopaminei, să determine dezvoltarea unor psihoze”, excesul de dopamină din organism fiind una din ipotezele pentru explicarea schizofreniei, susţin oamenii de știință.

asthma free quit smoking magic

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.