click pe fotografie pentru o statistica actualizata
Nota editorului: Acest articol a fost actualizat pe 12 martie cu cele mai recente informații despre COVID-19.

O rată de deces de aproximativ 3.65%.

Mortalitatea la gripa obisnuita este de cca 0,5 la suta, deci de 7 de ori mai putin decat la COVID-19. https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html

Cum se compară noul coronavirus cu gripa?

Care este mai îngrijorător?
 
Particula de coronavirus are o coroană de vârfuri pe suprafața sa.

Particula de coronavirus are o coroană de vârfuri pe suprafața sa.
(Imagine: © Alfred Pasieka / Science Photo Library via Getty Images)

Noul focar de coronavirus a făcut titluri în ultimele săptămâni, dar există o altă epidemie virală care lovește țări din întreaga lume: sezonul gripei. Dar cum se compară aceste virusuri și care dintre ele este într-adevăr mai îngrijorător?

Până în prezent, noul coronavirus, denumit COVID-19, a dus la peste 126.000 de boli și 4.500 de decese, în principal în China continentală. Dar asta nu este nimic comparativ cu gripa, numită și gripă. Doar în Statele Unite, gripa a cauzat deja 26 de milioane de boli, 250.000 de spitalizări și 14.000 de decese în acest sezon, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

Acestea fiind spuse, oamenii de știință au studiat gripa sezonieră de zeci de ani. Deci, în ciuda pericolului, știm multe despre virusurile gripale și la ce să ne așteptăm în fiecare sezon. În schimb, se știe foarte puțin despre COVID-19, deoarece este atât de nou. Acest lucru înseamnă că COVID-19 este o carte sălbatică în ceea ce privește cât de mult se va răspândi și câte morți va provoca.

“În ciuda morbidității și mortalității cu gripă, există o certitudine … a gripei sezoniere”, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, într-o conferință de presă la Casa Albă pe 31 ianuarie. Voi, cu toții, garantați că, pe măsură ce vom intra în martie și aprilie, cazurile de gripă vor scădea. Ați putea prezice destul de exact care este [va fi] nivelul mortalității și spitalizările, a spus Fauci. “Problema de acum cu [COVID-19] este că există o mulțime de necunoscute.”

Oamenii de știință se întrec pentru a afla mai multe despre COVID-19, iar înțelegerea noastră despre virus și amenințarea pe care o prezintă se poate schimba pe măsură ce informațiile noi devin disponibile. Pe baza a ceea ce știm până acum, iată cum se compară cu gripa.

Simptome și severitate

Atât virusurile gripale sezoniere (care includ virusul gripal A cât și virusul gripal B) și COVID-19 sunt virusuri contagioase care provoacă boli respiratorii.

Simptomele tipice de gripă includ febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, curgerea sau nasul îndesat, oboseală și, uneori, vărsături și diaree, conform CDC. Simptomele gripei apar adesea brusc. Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în mai puțin de două săptămâni. Dar la unele persoane, gripa provoacă complicații, inclusiv pneumonie. Până în acest sezon gripa, aproximativ 1% dintre persoanele din Statele Unite au dezvoltat simptome suficient de severe pentru a fi spitalizate, ceea ce este similar cu rata sezonului trecut, potrivit datelor CDC.

Cu COVID-19, medicii încă încearcă să înțeleagă imaginea completă a simptomelor și gravității bolii. Într-un mic studiu asupra a aproximativ 100 de persoane cu virus, publicat pe 30 ianuarie în revista The Lancet, cele mai frecvente simptome au fost febra, tuse și lipsa de respirație. Doar aproximativ 5% dintre pacienții din acest studiu au raportat dureri în gât și nas curgător și doar 1-2% au raportat diaree, greață și vărsături.

Într-un studiu mai recent, considerat cel mai mare din cazuri COVID-19 până în prezent, cercetătorii Centrului Chinez pentru Controlul și Protecția Bolilor, au analizat 44.672 de cazuri confirmate în China între 31 decembrie, 09 și 11 februarie 2020. Din aceste cazuri , 80,9% (sau 36,160 cazuri) au fost considerate ușoare, 13,8% (6,168 cazuri) severe și 4,7% (2.087) critice. “Cazurile critice au fost cele care au prezentat insuficiență respiratorie, șoc septic și / sau disfuncție / insuficiență multiplă de organ”, au scris cercetătorii în lucrarea publicată în China CDC Weekly.

Este important de menționat că, deoarece virusurile respiratorii provoacă simptome similare, poate fi dificil să distingem diferiți virusuri respiratorii pe baza simptomelor singure, conform OMS.

Rata mortalității

Până în acest sezon gripa, aproximativ 0,05% dintre persoanele care au prins gripa au murit din cauza virusului din Statele Unite, potrivit datelor CDC.

Rata de deces pentru COVID-19 pare a fi mai mare decât cea a gripei.

În studiul publicat pe 18 februarie în China CDC Weekly, cercetătorii au descoperit o rată a decesului din COVID-19 să fie de aproximativ 2,3% în China continentală. Aceasta este mult mai mare decât rata de deces legată de gripă, care este de obicei în jur de 0,1% în Statele Unite, potrivit The New York Times.

Chiar și așa, rata de deces pentru COVID-19 a variat în funcție de locație și vârsta unei persoane, printre alți factori. De exemplu, în provincia Hubei, epicentrul focarului, rata mortalității a ajuns la 2,9%; în alte provincii din China, această rată a fost de doar 0,4%. În plus, adulții mai în vârstă au fost cel mai tare lovit. Rata de deces crește până la 14,8% la cei 80 și mai mari; printre acei vârste cuprinse între 70 și 79 de ani, rata de deces COVID-19 în China pare a fi de aproximativ 8%; este de 3,6% pentru cei 60 – 69 de ani; 1,3% pentru 50 până la 59; 0,4% pentru grupa de vârstă 40-49 ani; și doar 0,2% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 39 de ani. Nimeni de 9 ani și sub nu a murit de acest coronavirus până în prezent.

Transmiterea virusului

Oamenii de știință folosesc pentru a determina cât de ușor se răspândește un virus este cunoscut sub numele de “număr de reproducere de bază”, sau R0 (pronunțat R-nought). Aceasta este o estimare a numărului mediu de persoane care prind virusul de la o singură persoană infectată, a raportat anterior știința Live. Gripa are o valoare R0 de aproximativ 1,3, potrivit The New York Times.

Cercetătorii încă lucrează pentru a determina R0 pentru COVID-19. Un studiu publicat în 29 ianuarie în New England Journal of Medicine (NEJM) a estimat o valoare R0 pentru noul coronavirus a fi 2,2, ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată a răspândit virusul la o medie de 2,2 persoane.

Este important de menționat că R0 nu este neapărat un număr constant. Estimările pot varia în funcție de locație, în funcție de factori precum frecvența în care oamenii vin în contact între ei și eforturile depuse pentru a reduce răspândirea virală, a informat anterior Science Live.

Risc de infecție

CDC estimează că, în medie, aproximativ 8% din populația Statelor Unite se îmbolnăvește de gripă în fiecare sezon.

În prezent, există 1320 de cazuri de COVID-19 în S.U.A. Totuși, virușii nou apăruti ca acesta sunt întotdeauna subiect de preocupare pentru sănătatea publică, potrivit CDC. Nu este clar cum se va desfășura situația cu acest virus în S.U.A., a spus agenția. Unele persoane, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății, prezintă un risc crescut de expunere la COVID-19. Dar pentru publicul larg american, riscul imediat pentru sănătate cauzat de virus este redus în acest moment.

Pandemiile

Este important de menționat că gripa sezonieră, care provoacă focare în fiecare an, nu trebuie confundată cu gripa pandemică sau cu un focar global al unui nou virus gripal care este foarte diferit de tulpinile care circulă în mod obișnuit. Acest lucru s-a întâmplat în 2009 cu pandemia de gripă porcină, care se estimează că a ucis între 151.000 și 575.000 de persoane în întreaga lume, potrivit CDC. În prezent, nu există pandemie de gripă.

Focarul COVID-19 nu a fost încă declarat pandemic, deoarece majoritatea cazurilor au avut loc în China. Dar pe 30 ianuarie, OMS a declarat focarul COVID-19 o „urgență de sănătate publică de îngrijorare internațională”. Declarația s-a datorat în principal îngrijorării faptului că virusul s-ar putea răspândi în țările cu sisteme de sănătate mai slabe.

Prevenire

Spre deosebire de gripa sezonieră, pentru care există un vaccin pentru protecția împotriva infecției, nu există niciun vaccin pentru COVID-19. Dar cercetătorii de la Institutele Naționale de Sănătate din S.U.A. sunt în fazele incipiente ale dezvoltării unuia. Oficialii intenționează să lanseze un studiu clinic în faza 1 a unui potențial vaccin pentru COVID-19 în următoarele trei luni.

În general, CDC recomandă următoarele pentru a preveni răspândirea virusurilor respiratorii, care includ atât coronavirusuri, cât și virusuri antigripale: Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde; evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile nespuse; evitați contactul strâns cu persoanele bolnave; stai acasă când ești bolnav; și curățați și dezinfectați obiectele și suprafețele atinse frecvent.

Rachael Rettner


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației Sfintele Mucenițe Ecaterina și Filofteia, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială, Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.