simptome ale tuberculozei

Bacilul care generează TBC-ul este transmis pe calea aerului.

Bolnavii elimină prin tuse, strănut sau vorbit secreţii care conţin bacili şi, astfel, le transmit infecţia şi altor persoane. Iată care sunt primele simptome pe care nu trebuie să le ignori.


Se estimează că, în întreaga lume, infecţiile TBC au o rată de apariţie de una la fiecare secundă. Cele mai predispuse sunt persoanele care au un sistem imunitar slăbit, cele care suferă de diabet sau de malnutriţie ori pacienţii cu HIV.

Starea subfebrilă, motiv de îngrijorare

Primele simptome sunt tusea şi expectoraţia persistentă, lipsa poftei de mâncare instalată treptat şi scăderea în greutate. Tuberculoza se manifestă şi prin stare subfebrilă (37-38 de grade Celsius), însoţită de transpiraţie abundentă şi de oboseală. Pentru că simptomele pot fi puse pe seama multor boli, este necesar un consult medical urgent.

Poate afecta şi oasele sau ganglionii

“România are cel mai mare număr de pacienţi cu tuberculoză raportat anual la nivelul ţărilor europene. Cel mai des, tuberculoza este localizată la plămâni, însă poate afecta şi pleura, oasele sau ganglionii. Înainte de a trata, este importantă prevenţia, iar primii paşi sunt asigurarea igienei personale şi a spaţiului în care locuim. Diagnosticul tuberculozei este stabilit prin teste specifice de laborator, care se fac pe proba recoltată din expectoraţie. Până nu de mult, era necesară o perioadă de aproximativ patru luni pentru primirea rezultatelor, însă, în prezent, diagnosticul poate fi stabilit în câteva zile”, declară dr. Victor Olsavsky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

Se vindecă în şase luni sau în doi ani

Există două tipuri de tuberculoză, în funcţie de răspunsul la tratament. Primul tip este tuberculoza sensibilă la medicaţie, adică acea formă de care te poţi vindeca în aproximativ şase luni prin respectarea cu stricteţe a tratamentului recomandat de medic. De cealaltă parte, vorbim despre versiunea mai severă a bolii, tuberculoza multidrog rezistentă (TB MDR), care implică o perioadă de medicaţie de până la doi ani.

“În cazul unui diagnostic confirmat, prima măsură este izolarea pacientului, urmată de începerea tratamentului.”, DR. GILDA POPESCU, coordonator al Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei

“Este foarte important ca pacienţii să îşi ducă la bun sfârşit tratamentul şi să nu renunţe. Tuberculoza este o boală vindecabilă.”, ŞTEFAN RĂDUŢ, vicepreşedintele Asociaţiei pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă

13.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu tuberculoză.

sursa

asthma free quit smoking magic

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.