saline naturale

Salinoterapia ajută la prevenirea și ameliorarea afecțiunilor respiratorii printre care astmul bronșic și rinitele cronice

Curele în saline sunt recomandate de medicii specialiști atât bolnavilor, cât și oamenilor sănătoși. 30 de minute pe zi petrecute în salină sunt suficiente pentru a menține sănătatea căilor respiratorii și a întări sistemul imunitar.

Absorbția aerosolilor salini dezinfectează organismul, fluidizează mucoasele, elimină toxinele și reface elasticitatea membranelor. Totodată, reduce PH-ul și împiedică gruparea microorganimelor care provoacă iritații ale aparatului respirator.

„Sarea, prin natura sa este o substanta bactericidă, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportandu-se ca un dezinfectant”, explică medicul Traian Mihăescu, pneumolog la Clinica de Pneumologie din Iași.

O cură de prevenție și mineralizare a organismului trebuie urmată măcar șapte zile și reluată apoi la interval de câteva luni.

Astfel de tratamente adjuvante pot fi urmate atât în salinele naturale, cât și în cele artificiale care au apărut în număr mare în ultimii ani. Medicul Mihăescu atrage însă atenția că nu toate salinele sunt pure așa cum ar trebui: „Unele sunt contaminate, n-aș vrea acum să le numesc. Cele care nu sunt bine întreținute”.

saline naturale
Salina de la Ocnele mari

Nu vindecă, dar ameliorează

Cel  mai bine ar fi ca pacientul să meargă la acele saline indicate de medic pentru o cură cu aerosoli. „La cele artificiale riscul de contaminare este mai mic. Însă trebuie să știți că simpla instalare a unor bucăți de sare într-o cameră nu este suficientă. Mai trebuie și niște filtre speciale pentru trecerea aerului și multe alte lucruri”, completează pneumologul.

Specialistul atrage atenția că salinoterapia nu vindecă boala, ci o ameliorează, motiv pentru care nu poate înlocui tratamentul clasic: „Cu toate că nu s-au făcut studii științifice pe această temă, am observat că la copiii cu astm bronșic boala se ameliorează după o cură la salină. Adică nu mai au nevoie de 10 pufuri pe zi, ci de mai puține”.

Tratamentul trebuie început în faza precoce a bolii pentru un efect maxim: „Dacă boala s-a cronicizat nu mai răspunde așa de bine la această metodă de tratament”. Cele mai eficiente cure cu aerosoli salini sunt cele urmate primăvara, iar cele mai indicate ore de cură sunt cele de dimineață în salinele naturale când aerul este mai curat, iar concentrația de aerosoli mai ridicată. Alte boli în care este indicată și efectuarea unei cure la salină este tusea cronică și bronșita cronică.

Cine are interzis la salină

Ca orice metodă de terapie și cura cu aerosoli salini are contraindicații: „Aș exclude din start persoanele cu anxietate, care suferă de claustrofobie. Apoi nu este indicată în tratarea tuberculozei, a pneumoniei sau a gripei întrucât riscul să transmită boala și celorlalți”.

Saline naturale din România

Praid, Harghita. Prețul standard este de 10 lei pentru adulți și 7 lei pentru copiii peste 6 ani. Cei de la Praid recomandă o durată de tratament de 10 -12 ședințe, de 2-3-4 ore pe zi pentru copii, și 16-18 ședințe cu durată de 4-5 ore pentru adulți.
Turda, Cluj. Are un amfiteatru cu peste 100 de locuri, teren de sport, bowling sau minigolf. De asemenea, s-a amenajat și un debarcader pe lac, cu bărci care permit plimbarea turiștilor. Intrarea costă 20 lei pentru adulți, 10 lei pentru elevi și studenți și 12 lei pentru pensionari. Un abonament pentru minimum șapte zile costă 15 lei pentru adulți, 8 lei pentru copii și 12 lei pentru pensionari.
Slănic, Prahova: Taxa de intrare este de 12 lei pentru adulți și de 6 lei pentru copii.
Cacica, Suceava: La 33 de metri există o capelă creștină săpată în sare. Un bilet de intrare costă în jur de 8 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.

Daniela Șerb, doctorulzilei.ro

asthma free quit smoking magic

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…