Mai multe persoane din SUA aflate în căutarea unui loc de muncă se confruntă cu o situaţie nouă: nu numai să nu fumeze la serviciu, ci chiar să se lase de fumat…, scrie în ediţia sa de vineri USA Today.

În timp ce interdicţia asupra fumatului pune stăpânire pe SUA, un număr crescând de angajatori – în principal spitale – interzic chiar şi fumătorii. Ele nu mai angajează persoane ale căror teste de urină ies pozitive ca urmare a consumului de nicotină, fie că este vorba de ţigarete tradiţionale, ţigări electronice sau chiar şi plasturi cu nicotină.

Politicile de angajare aşa-zise ”tobacco-free”, destinate să protejeze sănătatea şi să reducă primele de asigurare, au intrat în vigoare în această lună la Baylor Health Care System, din Texas, şi vor fi aplicate la Hollywood Casino din Toledo, în Ohio, când se va deschide în acest an.

Anual, fumatul sau expunerea la fumul de la ţigări provoacă 443.000 de decese premature şi costă naţiunea americană 193 miliarde de dolari în proiecte din domeniul sănătăţii şi pierderi de productivitate, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. De asemenea, 19,3 % dintre adulţii americani erau fumători în 2010, comparativ cu 42,4 % în 1965.

”Încercăm să promovăm o cultură completă a sănătăţii”, declara Marcy Marshall, de la Geisinger Health System, din Danville, în Pennsylvania, care va începe să angajeze nefumători de luna viitoare. ”Nu le interzicem fumătorilor dreptul lor la produse din tutun. Noi pur şi simplu optăm să nu-i angajam”, a adăugat Marcy Marshall.

Această politică a provocat indignare, chiar şi în cadrul sistemului public de sănătate.

”Astfel de politici reprezintă o discriminare la angajare. Reprezintă un precedent foarte periculos”, a declarat Michael Siegel, profesor la Boston University’s School of Public Health. În opinia sa, restricţiile mai degrabă îi pedepsesc decât să-i ajute pe fumători să se lase de fumat. ”Ce va fi mai departe ? N-o să angajezi persoane ‘supracafeinizate’ ? ”, se întreabă Nate Shelman, fumător şi gazdă de talk show la Boise’s KBOI radio, ai cărui ascultători au dezbătut problema luna trecută.

După ce mai multe companii, inclusiv Alaska Airlines, au interzis angajarea de persoane fumătoare în urmă cu câteva decenii, industria tutunului şi American Civil Liberties Union /ACLU/ au făcut lobby pentru drepturile fumătorului. Drept rezultat, 29 de state şi District of Columbia au adoptat legi privind protecţia fumătorilor.

Unele legi exceptează grupurile non-profit şi industria sănătăţii, iar 21 de state nu au legi împotriva angajării de persoane fumătoare.

Legislaţia federală permite angajarea de persoane care nu consumă nicotină, deoarece nu-i recunoşte pe fumători ca pe o clasă protejată, afirma la rândul său Chris Kuzynski, din cadrul U.S. Equal Employment Opportunity Commission.

Totuşi, nu există date în legătură cu numărul de oameni de afaceri americani care nu doresc să angajeze fumători, dar tendinţa pare mai puternică în rândul spitalelor, estima Lewis Maltby, preşedintele National Workrights Institute, o filială non-profit a ACLU care se opune interdicţiilor la angajare.

Multe dintre noile politici se extind asupra regulilor la locurile de muncă fără fumat. La Bon Secours Virginia Health System, peste 300 de angajaţi au renunţat la fumat după ce în instituţia lor a fost interzis fumatul în 2009, a afirmat directorul execurtiv Kim Coleman.

Esenţial este faptul că se vor obţine beneficii, deoarece sistemul de sănătate cheltuieşte pentru cei fumători mai mult cu 3.000-4.000 de dolari decât pentru cei nefumători, a precizat Cindy Stutts de la Bon Secours. ”Există, de asemenea, un impact asupra productivităţii”, a mai spus dna Stutts, pentru că fumătorii fac pauză de mai multe ori.

Paul Billings, de la American Lung Association, a afirmat că nu există date care să arate că politica ”nicotine-free” la angajare îi determină pe oameni să se lase de fumat. În opinia sa, programele de renunţare la fumat reprezintă un pariu mai bun. Cu toate acestea, instituţia sa nu va angaja persoane fumătoare: ”Noi suntem exemple de nefumători”.

6 ianuarie 2012, Ziarul Financiarul

asthma free quit smoking magic

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.