În ultima lună, premergător intrării învigoare a legii anti-tabac, la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” a crescut numărul bolnavilor de tabagism, care solicită ajutor pentru a se lăsa de fumat.

„În sala de aşteptare a trebuit să aduc mai multe scaune, deoarece a crescut numărul celor care vin la noi pentru a se lăsa de fumat”, spune doctor Magdalena Ciobanu, pneumolog în cadrul Institutului „Marius Nasta”, coordonatorului programului Stop Fumat.

Dr. Ciobanu este total de acord cu abandonarea dintr-o dată a ţigării, ca fiind cea mai bună metodă de a scăpa de viciu. Potrivit unui studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, cei care renunţă brusc la ţigară îşi măresc cu 25% şansele de a scăpa de acest viciu, comparativ cu cei care fac acest lucru în mod progresiv, prin reducerea treptată a numărului de ţigări.

Dr. Ciobanu spune că procentul este mic, comparativ cu cel constatat, practic, uneori de chiar 100%, la Centrul de consiliere de la Institutul „Marius Nasta”.

Sevrajul nu e o glumă

Tabagismul este o boală psihică. În tratarea pacientului suferind de tabagism se implică psihologul şi medicul. Psihologul îl ajută pe pacient, prin terapii cognitiv-comportamentale să-şi identifice motivul pentru care vrea să se lase de fumat, acesta fiind esenţial în construirea unei strategii de durată.

Medicul îl ajută pe pacient, prin medicaţie, să depăşească sevrajul „care nu este o glumă”. Dr. Ciobanu spune că unii suferinzi de tabagism în sevraj prezintă nervozitate, iritare, agitaţie, alţii, dimpotrivă, sunt apatici, pentru ei totul e cenuşiu, nimic nu mai are rost…

“Dar aceste manifestări sunt tanzitorii şi nu indică o afectare a organismului. Ele pot dura între 4 şi 6 zile. Aici intervine psihologul care, prin terapii specifice, îl ajută pe să nu abandoneze. Cei din jur, la rândul lor, trebuie să înţeleagă că este vorba de o boală şi că pacientul în sevraj chiar nu se simte bine”, avertizează dr. Ciobanu.

La Centrul de consiliere

Fără bilet de trimitere de la medicul de familie şi fără programare, după ora 15,30, orice bolnav de tabagism poate veni la Centrul de consiliere de la Institutul „Marius Nasta”, mai întâi, ca să se informeze corect.

În ultima lună, mai mulţi fumători şi-au legat speranţele de acest Centru, în cadrul programului naţional Stop Fumat. Acest program include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele tel verde 0800878673), accesul la medicamente gratuite.

Citeste continuarea pe mariustuca.ro

asthma free quit smoking magic

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Proiectul Răsuceni

rasuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…