Cu un parfum îmbietor şi flori de un roşu aprins, trifoiul roşu este o plantă vindecătoare, care nu ar trebui să lipsească din trusa verde a casei tale. Bogat în vitamine şi substanţe hrănitoare, trifoiul roşu ameliorează durerile din organism şi tratează mai multe tipuri de boli, printre care şi astmul.

Cunoscut sub denumirea ştiinţifică de „Trifolium pratense“, trifoiul roşu conţine proteine, vitaminele A, B2, B12, C, E şi K,  magneziu, potasiu, fosfor şi alte substanţe cu rol terapeutic. În scop medicinal, se folosesc florile de trifoi roşu, fără codiţă, din care se prepară infuzie, tinctură sau decoct. Planta este recunoscută pentru efectele sale diuretice, estrogenice, antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente şi tonice.

Tratează astmul

Datorită substanţelor sale antiinflamatoare, ceaiul de trifoi roşu tratează tusea convulsivă şi spastică, crizele de astm bronşic şi bronşitele, planta acţionând ca un expectorant. Infuzia se prepară dintr-un pumn de plantă uscată la 1 cană de apă fiartă. De asemenea, planta mai poate fi utilizată şi sub formă de tinctură, pe care o prepari din 3 linguriţe de flori în 200 ml de alcool alimentar, lăsate la macerat o săptămână. Ia 15-20 de picături pe zi, diluate în apă sau ceaiuri călduţe, până când simptomele supărătoare se ameliorează.

Combate crampele abdominale

Ceaiul de trifoi roşu este un adjuvant important în tratarea diareii, dar şi în reglarea tranzitului intestinal lent, având efect terapeutic asupra sistemului digestiv. Pentru a calma crampele, bea o infuzie preparată din 2 linguri de plantă uscată la 1 cană de apă fiartă.

De ajutor pentru femei

Trifoiul roşu este bogat în fitoestrogeni, substanţe naturale pe care le conţin plantele, care se comportă în organism întocmai ca hormonul feminin numit estrogen. Specialiştii în fitoterapie susţin că fitoestrogenii ajută la ameliorarea durerilor şi crampelor menstruale, prin echilibrarea nivelurilor hormonale. Este recomandat să bei săptămânal 2-3 ceşti de ceai de trifoi roşu, pe care îl prepari dintr-o mână de plantă uscată la 1 litru de apă clocotită.

Bine de ştiut!

Trifoiul roşu nu este recomandat femeilor însărcinate deoarece creşte riscul producerii de avort spontan. De asemenea, persoanele care urmează tratamente cu anticoagulante trebuie să evite tratamentele naturiste pe bază de trifoi roşu, din cauza riscului mare de hemoragii.

Alungă stresul şi depresia

Trifoiul roşu are un efect puternic în redarea echilibrului prihoemoţional. Substanţele hrănitoare din plantă acţionează direct asupra sistemului nervos central şi îndepărtează stresul şi oboseala. De asemenea, ceaiul de trifoi roşu combate tristeţea, depresia şi conferă o stare de energie pe tot parcursul zilei.

Tinctura stimulează funcţiile ficatului

Datorită proprietăţilor sale detoxifiante, trifoiul roşu  stimulează funcţiile ficatului. Prepară o tinctură din 50 g de flori de trifoi roşu, peste care torni 100 ml de alcool alimentar, de 70 de grade. Lasă la macerat 10 zile, într-un loc răcoros şi întunecos, după care bea 20 de picături, în fiecare zi, diluate cu apă. Pentru a păstra ficatul sănătos, ţine o cură de 2 săptămâni.

Subţiază sângele

Dacă ai probleme cu îngroşarea sângelui, fă o cură de 1 lună cu ceai de trifoi roşu, pe care trebuie să îl bei neîndulcit. Infuzia o prepari din 2 linguri de plantă la 1 litru de apă fiartă. Pentru ca sângele să se subţieze, se recomandă 2 căni pe zi, una dimineaţa şi una seara. Datorită gustului său plăcut, poţi să bei ceaiul rece, cu felii de lămâie.

Ştiai că…

…graţie acţiunii sale diuretice, trifoiul roşu este de ajutor şi în eliminarea excesului de apă din organism?

…planta este un aliat de nădejde al femeilor, căci reduce simptomele menopauzei şi protejează oasele?

…persoanele care suferă de tromboze pot apela la remediile pe bază de trifoi roşu, întrucât planta are proprietăţi anticoagulante?

…trifoiul roșu a fost folosit în mod tradițional pentru a trata inflamațiile și infecțiile, inclusiv bolile venerice și tuberculoza? Studiile recente au arătat că această plantă acţionează asupra mai multor tipuri de bacterii.

asthma free quit smoking magic

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Hidroizolare balcoane, terase, trotuare, băi şi bucătării

hidroizolatii balcoane terase trotuare bai bucatariiHIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii pentru balcoane si terase.

Hidroizolare Perfecta la terase si balcoane. Garantii reale de la 10 pana la 100 de ani.

Proiectul Răsuceni

rasuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…