În ultimii 25 de ani au fost înregistrate progrese însemnate în combaterea tuberculozei, se arată în cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), însă boala continuă să ucidă 4.400 de oameni pe zi din cauza lipsei îngrijirilor adecvate.

tuberculoza, combaterea tuberculozei

Lupta împotriva acestei infecţii, una din principalele cauze de mortalitate pe glob, a dat roade, rata mortalităţii anuale scăzând la jumătate din 1990, afirmă documentul publicat miercuri la Washington.

Majoritatea progreselor au fost înregistrate din 2000, an care a marcat adoptarea la ONU a obiectivelor Mileniului pentru dezvoltare.

În total, intervenţiile medicale cu instrumente de diagnosticare şi tratamente eficiente au permis salvarea a 43 de milioane de vieţi în ultimii 15 ani, iar incidenţa tuberculozei a scăzut cu 18% în această perioadă, potrivit OMS.

“Raportul OMS arată că lupta împotriva tuberculozei a avut un imens impact în ceea ce priveşte numărul vieţilor salvate şi al vindecărilor”, a afirmat dr Margaret Chan, director general al agenţiei onusiene. “Progresele sunt mulţumitoare, însă, dacă omenirea vrea să pună capăt acestei epidemii, serviciile trebuie întărite, punctul crucial fiind investiţiile în cercetare”, a adăugat ea.

Obiectivul ONU de control al tuberculozei a fost atins în 16 din cele 22 de ţări în care se înregistrează 80% din cazuri.

Pentru a combate eficient boala, “trebuie acoperite lacunele în depistare şi tratare, precum şi deficitul de finanţare, dezvoltate noi medicamente, vaccinuri şi instrumente de diagnosticare în vederea continuării progreselor”, explică autorii raportului.

Raportul mai precizează că numărul de cazuri noi semnalate în 2014 – 9,6 milioane – a fost mai ridicat decât în anii precedenţi.

“Progresele realizate sunt departe de a fi suficiente”, spune dr Mario Raviglione, directorul programului de luptă împotriva tuberculozei în cadrul OMS. El arată că “boala ucide zilnic 4.400 de oameni, cifră inacceptabilă în contextul în care se pot diagnostica şi vindeca aproape toţi bolnavii”. Peste jumătate din cazurile de tuberculoză au fost în China, India, Indonezia, Nigeria şi Pakistan şi mai mult de o treime din cazuri (37,5%) nu au fost diagnosticate sau semnalate la autorităţile sanitare naţionale în 2014, adaugă OMS.

Printre noile cazuri de tuberculoză anunţate, 3,3% sunt mult-rezistente la tratamente, nivel neschimbat în ultimii ani.

Raportul precizează că din 1,5 milioane de morţi de tuberculoză în 2014, 400.000 au fost infectaţi şi cu HIV, virusul responsabil de sida. Numărul persoanelor seropozitive cărora li s-a administrat tratament preventiv anti-tuberculos s-a apropiat anul trecut de un milion, cu 60% mai mult decât în 2013.

Lacunele în materie de depistare şi tratare sunt deosebit de îngrijorătoare pentru bolnavii de tuberculoză multi-rezistentă, considerată de OMS ‘criză de sănătate publică’. Dintre cele 480.000 de cazuri existente în 2014, numai un sfert au fost diagnosticate şi semnalate autorităţilor sanitare, iar OMS apreciază şansele de vindecare la 50%.

Ţările în care se înregistrează cele mai multe cazuri de tuberculoză multi-rezistentă sunt China, India şi Rusia.

Progresele înregistrate se lovesc de “o insuficienţă majoră de finanţare, una din principalele motive ale lacunelor în depistare şi tratare”, afirmă dr Winnie Mpanju-Shumbusho, responsabilă la OMS de lupta împotriva HIV, tuberculoză şi paludism. Deficitul de fonduri a fost de 1,4 miliarde de dolari din cele 8 miliarde considerate necesare pentru a spera eradicarea acestei epidemii până în 2030. “Sfârşitul epidemiei de tuberculoză este de acum parte a programului obiectivelor de dezvoltare durabilă”, spune dr Eric Goosby, trimis special al ONU pentru tuberculoză.

antenasatelor.ro

asthma free quit smoking magic

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Reparații la terase

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

https://terase.afacereamea.ro/

Pentru terasele de bloc sau de birouri acoperite cu membrane bituminoase cele mai potrivite produse de reparatii sunt IMPERMIX PU. Aveti garantii adevarate de 10-35 de ani. Practic sunt inerte la influentele de mediu iar durata lor de viata este nelimitata.

Programati-va acum interventia pe terase ca sa nu fie prea tarziu.

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.