Cel mai recent raport “The Tobacco Atlas”, realizat de World Lung Foundation şi lansat în cadrul celei de-a 15-a Conferinţe Internaţionale “Tutunul sau Sănătatea”, în martie 2012, a scos în evidenţă câteva realităţi cutremurătoare, informează Centrul Naţional pentru Renunţare la Fumat.

numărul deceselor cauzate de fumat

Astfel, în 2011, în toată lumea, au murit din cauza bolilor provocate de fumat aproximativ 6 milioane de oameni.

În urmă cu 10 ani, la prima ediţie a raportului, numărul deceselor imputabile tutunului era de aproximativ 2,1 milioane. Deci, în numai 10 ani, numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat!

Se estimează că, dacă nu se vor lua măsuri şi actuala tendinţă de consum al tutunului va continua, un 1 miliard de oameni vor muri din cauza fumatului activ şi pasiv în acest secol (în secolul XX, au murit din cauza fumatului în jur de 100 milioane de oameni).

În 2011, în toată lumea, au murit 600.000 de oameni nefumatori, din cauza fumatului pasiv. Victimele, în marea lor majoritate, sunt copiii şi femeile.

În România, situaţia este la fel de îngrijorătoare. De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar aproape s-a triplat în 25 de ani. În 1963, rata mortalităţii prin cancer pulmonar la bărbaţi, exprimată la 100.000 locuitori, era de 25,6, iar în 2009, ajunsese la 74,6. În cazul femeilor, de la o rată a deceselor de 6,5/100.000 în 1963, s-a ajuns, în 2009, la 17,1/100.000.

Totuşi, sărăcia are şi efecte benefice. Conform unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, sub îndrumarea Organizaţiei Mondiale a Sănătatii, numărul fumătorilor s-a redus anul trecut. Dacă în 2003, 50% dintre adulţii cu vârsta între 15 şi 60 de ani declarau că au fost expuşi acasă fumului de ţigară în ultima săptămână, în 2011 procentul a scăzut la 35,4%. Se consideră că mass media, prin acţiunile de informare, a jucat un rol important: dacă în 2003 doar 65,6% dintre adulţi menţionau că au văzut emisiuni despre efectele negative ale fumatului, în 2011, procentul lor a crescut la 83,6%.

„Dacă părinţii încep să facă ei înşişi ceea ce le cer copiilor lor, adică fie renunţă la fumat, fie măcar nu fumează acasă, dacă mass-media şi medicii îi informează pe părinţi şi pe copii despre efectele fumatului, dacă autorităţile statului iau măsuri pentru scăderea atractivităţii fumatului, prin inscripţionări ale pachetelor şi interzicerea publicităţii şi pentru îngreunarea accesului la produsele din tutun (prin creşterea preţului), atunci mai rămâne o singură cale de “atac”: limitarea locurilor în care adolescenţii sunt încurajaţi să fumeze. Aceasta înseamnă interzicerea fumatului în cluburi, discoteci, baruri şi în toate locurile publice închise în care, nu-i aşa, “e cool să fumezi” dar în care expunerea la fum de tutun ajunge la 94,4%”, declară Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonator al Programului Naţional Stop Fumat.

Lupta cu tentaţia fumatului

Una din principalele ţinte ale acţiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezintă copiii şi adolescenţii. National Institute of Drug Abuse din SUA arată că „până şi o expunere limitată la fum de tutun oferă suficientă nicotină pentru a altera funcţionarea creierului”. Pre-adolescenţii care nu fumează activ ci doar pasiv pot resimţi simptome (acuze) de sevraj de nicotină.

Dar, producătorii de tutun au dezvoltat produse noi, atragătoare pentru copii, adolescenţi sau adolescente – vezi aromele de ciocolată sau mentă sau ţigările slim, ultra-slim, colorate, în pachete asemănătoare rujurilor. Iar familia în care unul sau ambii părinţi fumează este primul contact al copilului cu drogul nicotina. În cazul copiilor care trăiesc în familii în care nu se fumează, probabilitatea începerii fumatului scade cu aproximativ 75%. Părinţii care fumează exclusiv în afara casei descurajează copiii în iniţierea fumatului. Dacă adolescentul a început să fumeze, faptul că nu îi este permis să fumeze în casă îi dublează acestuia şansele de renunţare la fumat.

Ce e de făcut?

Pe baza studiilor ştiinţifice de evaluare, inclusiv a cost-eficienţei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune statelor o strategie în 6 puncte, numită sugestiv MPOWER: Monitorizare, Protecţie (împotriva fumului de tutun), Oferire de ajutor (pentru renunţarea la fumat), Avertizare (prin inscripţionarea pachetelor de tutun), Interzicerea publicităţii şi sponsorizării, Creşterea taxelor.

Fumatul este o boală şi, tocmai din acest motiv, mulţi oameni nu reuşesc să renunţe la ţigări singuri, sau o fac cu mare greutate şi suferinţă. Pentru acei fumători care îşi doresc cu adevărat să renunţe la dependenţa de fumat, dar realizează ca nu pot singuri sau au un număr mare de recidive, există ajutor medical de specialitate. Ministerul Sănătaţii, cu sprijinul Institutului Marius Nasta, derulează de 5 ani Programul Naţional Stop Fumat care include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie doar să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920 sau să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. De câteva luni, programul are şi prezenţă pe Facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).

Azi, ora 13.30, la Institutul Marius Nasta (Şoseaua Viilor nr. 90, sector 5). In cadrul saptamanii „Scoala Altfel”, va avea loc un eveniment destinat informarii elevilor din clasa a 10-a, Liceul Tudor Vianu, despre efectele fumatului.

sursa

asthma free quit smoking magic

Aveți infiltrații?

Aveți treceri / străpungeri / penetrări de cabluri / țevi / conducte prin pereți, planșee și pardoseli ce manifestă infiltrații sa exfiltrații! Aveți fisuri prin pereți și pardoseli?

Etansare perfecta a strapungerilor si fisurilor

Avem soluții corecte și complete.

Doar vizitați https://strapungeri.afacereamea.ro/ și puteți să găsiți produsele și soluțiile corecte pentru situația dvs concretă. Puteți și să vă abonați pentru discounturi și comisioane.

Fundaţii, Subsoluri / Demisoluri, Camere Tehnice, Beciuri / Pivniţe / Crame

HIDROIZOLATII DEFINITIVE

Soluţii garantate performante de hidroizolaţii şi termoizolaţii nu doar produse.

Impermeabilizari 100% de betoane, sape si tencuieli. Garantii de 10-60 de ani. Pardoseli. Solutii anti-condens, anti-mucegai, anti-igrasie.

Proiectul Răsuceni

rasuceni
Aflați despre proiectul de ridicare din sărăcie a unuia din cel mai sărace sate din România. Contribuiți cu resurse, idei, instrumente…